Искат да съборят правителството заради намаляването на външния дълг. Това казва

...
Искат да съборят правителството заради намаляването на външния дълг. Това казва
Коментари Харесай

Борисов: Искат да съборят правителството заради намаляването на външния дълг

Искат да съборят държавното управление поради намаляването на външния дълг. Това казва министър председателят Бойко Борисов по време на съвещанието на Министерския съвет на 7 ноември, излиза наяве от оповестената стенограма. 

" Ето по тази причина толкоз желаят да съборят държавното управление, по тази причина, тъй като всичките тези задължения, това понижаване значи по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други преимущества ", показва Борисов, откакто зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев изяснява, че през идната година дългът на страната ще се понижи с 600 млн. лв..

С това " ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен артикул, което е едно доста положително достижение. А в края на тригодишния интервал ще отидем на 20% от брутния вътрешен артикул, което ще ни подреди сред второ и трето място, допустимо е и второ място, измежду страните членки на Европейския съюз ", прецизира Ананиев, който излага данни за осъществяването на бюджета.

Той акцентира, че от януари до септември страната има с 1,750 милиарда лв. повече доходи по отношение на същия интервал на предходната година, което се равнява на 8,7% растеж.

Към 30 септември остатъкът е 2,42 милиарда лв., а фискалният запас - 11,9 милиарда лв.. " Това е един постоянен, сериозен фискален запас, който поддържаме към този момент един дълъг интервал от време ", допълва Ананиев. 

Данните разяснява и Борисов, който акцентира ролята си за постигането на резултата. 

Все отново да припомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното държавно управление по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, само че министър председател беше различен, тъй че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и по този начин, и по този начин да работят.

Все отново аз съм заложил на 4,6% растеж и се надявам да го стигнем следващата година. Още повече че тази година, за наслада, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като отговорностите по американските централи, заплащанията по „ АЕЦ Белене “, тъй че по тази причина си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че следващата година лятото с индикаторите, които ще имаме, можем даже да мислим за спомагателни неща.

Но виждате, ние въпреки всичко като страна, която желае да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и индикаторите ни, изключително бюджетният недостиг, следим да са уравновесени, споделя Борисов.

Премиерът моли Ананиев да повтори още веднъж цифрата за фискалния запас.

КИРИЛ АНАНИЕВ: 11 милиарда и 900 милиона лв. е фискалният запас на държавното управление и на българската страна.

БОЙКО БОРИСОВ: Сиреч това, което приказваха – дълг, откраднали, изхарчили…

КИРИЛ АНАНИЕВ: Гледали са друга страна и други числа, несъмнено.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря. Просто сътрудниците да знаят, тъй като подправените вести са си подправени.

По време на съвещанието се разисква и напредъкът за намаляването на бюрокрацията, като данните за свършеното и за това, което следва, изнася вицепремиерът Томислав Дончев. 

Изпълнени са 170 ограничения, т.е. 28% от всичките 605, 221 ограничения, 35% от цялото, са в развой на осъществяване... Ако вършим къс разбор, отличници като брой на изпълнените ограничения са Министерството на земеделието, храните и горите – 38, Министерството на стопанската система – 35, МТСП и Министерство на вътрешните работи с по 33 ограничения. Отличници като % на осъществяването – МОН рапортува за 100% осъществяване на декларираните ограничения, МТСП – 69% съвсем, Министерството на финансите – 67, както и Министерството на земеделието, храните и горите с малко над 51 %, обобщава той.

От съвещанието излиза наяве, че до 15 януари министрите би трябвало да показват финален отчет за свършената работа, като се чака, в случай че има неизпълнени ограничения, да има оферти по тях за смяна на законодателството.

В общи линии се движим по-бързо даже в сравнение с чакахме, само че по-бавно, в сравнение с хората чакат това да го свършим. Огромен по размер работа е свършена, само че това е като да тръгнеш за някъде – в случай че не извървиш пътя до край, все едно не си го вървял. Така че, 15 януари е краен период. Там, където инерцията е намаляла, да се форсира, само че това е срокът, е коментарът на Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР